Lawine van publicaties over zaak-Faber in Duitse pers dankzij bezoek Gauck

door Arthur Graaff

AMSTERDAM, 06-05-2012 - De Duitse pers heeft door het bezoek van president Gauck op één dag ruim 450 maal over de zaak van de Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Faber bericht.

Van de grootste kranten zoals Bildzeitung en de serieuze Süddeutsche, de journaals van de ARD, WDR en ZDF, tot de grote Duitse weekbladen als Die Zeit, Stern, Spiegel en Focus - allemaal hebben ze zaterdag over de Nederlandse SS'er gepubliceerd, vooral op hun sites.

Dat blijkt uit een speciale peiling van de nieuwsdienst van Google, die meet wat kranten, bladen, websites, radio en tv publiceren. Voordien schreef de Duitse pers slechts zeer incidenteel over Faber, de laatste ontsnapte oorlogsmisdadiger die vrij in Duitsland leeft. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd, die door Duitsland geweigerd werd. Faber staat nummer 2 op de wereldwijde lijst van meestgezochte oorlogsmisdadigers.

Hoewel Gauck niet tijdens zijn toespraak in Grote Kerk in Breda op 5 mei over Faber sprak, zei hij wel meteen daarna buiten de op vragen van Duitse journalisten naar Faber: „Schaut in die Augen derer, die in Deutschland Verantwortung tragen und ihr werdet sehen, dass wir kein Interesse haben, Verbrecher zu schützen“ - “Kijk de verantwoordelijken in Duitsland in de ogen en u zult zien dat wij er geen belang bij hebben misdadigers te beschermen.” Hij loofde ook de inzet van de Duitse bondsminister van justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, om de zaak-Faber opnieuw te beoordelen. Gauck was zichtbaar geroerd in de Grote Kerk en moest een paar tranen wegvegen.

Er liep gekoppeld aan president Gaucks bezoek aan Nederland een actie van één maand getiteld ‘Gauck niet, Faber wel’, bedoeld om Faber terug te krijgen naar de koepelgevangenis in Breda, van waaruit hij ontsnapte. De Duitse pers startte pas twee weken terug de berichtgeving over die actie.

Organisator, hoofdredacteur Arthur Graaff van de website nieuws-wo2.tk, zegt in een reactie dat hij ‘volledig verrast’ is door de enorme Duitse media-aandacht. In de afgelopen twee jaar heeft de Duitse pers slechts 10 maal over Faber bericht. Dat was ondanks alle moeite van de Nederlandse jusititie en bijvoorbeeld EenVandaag en Arnold Karskens, die een aantal malen Duitsland hebben bezocht vanwege Nederlandse oorlogsmisdadigers.

Graaff is buitengewoon tevreden met het resultaat. ‘Dat onze kleine actie, gesteund door enkele organisaties zoals het Simon Wiesenthal Center en het Internationaal Dachau Comité, tot zo’n enorme vloedgolf aan publiciteit in Duitsland kon leiden, inclusief alle grote radio- en tv-stations van de Duitse publieke omroep, is onvoorstelbaar. We hadden wel gehoopt op een tiental berichten in serieuze kranten, maar dit is enorm. We zijn onze Duitse collega's buitengewoon erkentelijk. De Nederlandse publieke omroep heeft de zaak-Faber de afgelopen dagen min of meer genegeerd. Dit maakt het méér dan goed."

Graaff heeft de actie beëindigd. Hij hoopt dat de ongelofelijke Duitse media-aandacht genoeg nieuwe druk op de zaak-Faber legt om voor diens dood nog een oplossing te brengen. Zijn site blijft wel uitvoerig over de zaak-Faber publiceren, ook omdat Duitsland nog nooit een Nederlandse oorlogsmisdadiger heeft uitgeleverd.

In Nederland is verder de bekroonde programmamaker Gideon Levy van o.m. Brandende Kwesties en Tegenlicht bezig met een documentaire over de zaak-Faber. Het is nog niet bekend wanneer deze uitgezonden wordt.

Zie ookhttp:// www.nieuws-wo2.tk

___________________________________

De link naar news.google.de:

http://www.google.de/search?hl=de&gl=de&tbm=nws&q=gauck+faber&oq=gauck+faber&aq=f&aqi=d2&aql=&gs_l=news-cc.12..43j43i400.14281.15875.0.18938.11.6.0.4.0.0.297.1000.1j3j2.6.0…0.0.

____________________________________

Mail redactie@nieuws-wo2.tk