duitse officiersdolk

  • Alf

    Onlangs heb ik in Finland een duits offieciersdolk (ik denk voor gala uniform) gevonden. Kan iemand mij de waarde van zo'n voorwerp vertellen? De dolk verkeert in redelijke staat.

  • Waarschuwing

    Wet wapens en munitie

    § 1. Algemene bepalingen

    Artikel 2

    1. Wapens in de zin van deze wet zijn de hieronder vermelde of overeenkomstig dit artikellid aangewezen voorwerpen, onderverdeeld in de volgende categorieën.

    Categorie I

    1°. stiletto's, valmessen en vlindermessen, een en ander indien het lemmet:

    a. meer dan een snijkant heeft;

    b. 7 cm of langer en 14 mm of smaller is;

    c. 9 cm of langer is; of

    d. van een stootplaat is voorzien;

    2°. andere opvouwbare messen, indien:

    a. het lemmet meer dan een snijkant heeft; of

    b. de lengte in opengevouwen toestand langer dan 28 cm is;

    3°. boksbeugels, ploertendoders, wurgstokken, werpsterren, vilmessen, ballistische messen en geluiddempers voor vuurwapens;

    4°. blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;

    5°. pijlen en pijlpunten bestemd om door middel van een boog te worden afgeschoten, die zijn voorzien van snijdende delen met de kennelijke bedoeling daarmee ernstig letsel te kunnen veroorzaken;

    6°. katapulten;

    7°. andere door Onze Minister aangewezen voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen gelijken, dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn.

    Categorie II

    1°. vuurwapens die niet onder een van de andere categorieën vallen;

    2°. vuurwapens, geschikt om automatisch te vuren;

    3°. vuurwapens die zodanig zijn vervaardigd of gewijzigd dat het dragen niet of minder zichtbaar is dan wel dat de aanvalskracht wordt verhoogd;

    4°. vuurwapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen;

    5°. voorwerpen waarmee door een elektrische stroomstoot personen weerloos kunnen worden gemaakt of pijn kan worden toegebracht, met uitzondering van medische hulpmiddelen;

    6°. voorwerpen, bestemd voor het treffen van personen met giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende en soortgelijke stoffen, met uitzondering van medische hulpmiddelen en van vuurwapens in de vorm van geweren, revolvers en pistolen, bestemd voor het afschieten van munitie met weerloosmakende of traanverwekkende stof;

    7°. voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing, met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik indien met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civiel gebruik.

    Categorie III

    1°. vuurwapens in de vorm van geweren, revolvers en pistolen voor zover zij niet vallen onder categorie II sub 2°, 3° of 6°;

    2°. toestellen voor beroepsdoeleinden die geschikt zijn om projectielen af te schieten;

    3°. werpmessen;

    4°. alarm- en startpistolen en -revolvers, met uitzondering van alarm- en startpistolen die:

    a. geen loop of een kennelijk verkorte, geheel gevulde loop hebben;

    b. zodanig zijn ingericht dat zij uitsluitend knalpatronen van een kaliber niet groter dan 6 mm kunnen bevatten; en

    c. waarvan de ligplaats van de patronen en de gasuitlaat loodrecht staan op de loop of op de lengterichting van het wapen.

    Categorie IV

    1°. blanke wapens waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft, voor zover zij niet vallen onder categorie I;

    2°. degens, zwaarden, sabels en bajonetten;

    3°. wapenstokken;

    4°. lucht-, gas- en veerdrukwapens, behoudens zulke door Onze Minister overeenkomstig categorie I, sub 7°, aangewezen die zodanig gelijken op een vuurwapen dat zij voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn;

    5°. kruisbogen en harpoenen;

    6°. bij regeling van Onze Minister aangewezen voorwerpen die geschikt zijn om daarmee personen ernstig lichamelijk letsel toe te brengen;

    7°. Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij voor geen ander doel zijn bestemd dan om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen.

    Wet wapens en munitie

    § 1. Algemene bepalingen

    Artikel 4

    Onze Minister kan van bij of krachtens deze wet vastgestelde voorschriften of verboden vrijstelling of, op daartoe strekkend verzoek, ontheffing verlenen voor daarbij te omschrijven wapens of munitie, behorend tot een van de volgende groepen:

    a. wapens die niet voor gebruik als zodanig geschikt te maken zijn;

    b. wapens die het karakter dragen van oudheden;

    c. andere wapens, voor zover deze bestemd zijn voor dan wel deel uitmaken van een verzameling of een wandversiering;

    d. munitie, voor zover deze bestemd is voor dan wel deel uitmaakt van een verzameling;

    e. toestellen en voorwerpen voor beroepsdoeleinden;

    f. monster-, demonstratie- of testmateriaal en rekwisieten;

    g. noodsignaalmiddelen en de daarvoor bestemde munitie.

    Wet wapens en munitie

    § 6. Voorhanden hebben en dragen van wapens en munitie van de categorieën II, III en IV

    Artikel 26

    1. Het is verboden een wapen of munitie van de categorieën II en III voorhanden te hebben.

    2. Het eerste lid is niet van toepassing op personen die houder zijn van:

    a. een verlof als bedoeld in artikel 28, eerste lid, van de wet, voor zover dit verlof reikt; of

    b. een jachtakte als bedoeld in de Flora- en faunawet, voor wat betreft voor de jacht bestemde wapens en munitie van categorie III, die in de jachtakte zijn omschreven.

    3. Onze Minister kan bij regeling vrijstelling van het verbod van het eerste lid voor wapens of munitie van categorie III verlenen met betrekking tot jagers en sportschutters, die hun vaste woon- of verblijfplaats buiten Nederland hebben.

    4. Onze Minister kan ten aanzien van de personen bedoeld in het tweede lid regels vaststellen met betrekking tot:

    a. de medische geschiktheid en vaardigheid in het omgaan met wapens;

    b. de vereiste kennis op het terrein van wapens; en

    c. het aantal wapens dat zij ten hoogste voorhanden mogen hebben.

    5. Het is personen die de leeftijd van achttien jaren nog niet hebben bereikt verboden een wapen van categorie IV voorhanden te hebben.

    6. Onze Minister kan bij regeling vrijstelling van het verbod van het vijfde lid verlenen in het kader van in verenigingsverband beoefende sporten.

    Wet wapens en munitie

    § 12. Strafbepalingen

    Artikel 54

    Met geldboete van de derde categorie wordt gestraft hij die handelt in strijd met een krachtens de artikelen 6, 8, tweede of derde lid, 33 of 42 vastgesteld voorschrift, dan wel in strijd met de artikelen 8, eerste lid, 14, vijfde lid, 26, vijfde lid, 27, eerste lid, of 31, derde of vierde lid.

    Wet wapens en munitie

    § 12. Strafbepalingen

    Artikel 55

    1. Met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden of geldboete van de derde categorie wordt gestraft hij die handelt in strijd met de artikelen 9, eerste lid, 13, eerste lid, 22, eerste lid, 26, eerste lid of 31, eerste lid.

    2. Met gevangenisstraf van ten hoogste negen maanden of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die handelt in strijd met artikel 14, eerste lid.

    3. Met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft:

    a. hij die handelt in strijd met de artikelen 9, eerste lid, 14, eerste lid, 26, eerste lid, of 31, eerste lid, en het feit begaat met betrekking tot een wapen van categorie II, of een vuurwapen van categorie III;

    b. hij die handelt in strijd met de artikelen 13, eerste lid, of 26, eerste lid, aan boord van een luchtvaartuig of op een luchtvaartterrein, als omschreven in artikel 1 van de Luchtvaartwet.

    4. Met gevangenisstraf van ten hoogste acht jaar of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft: hij die handelt in strijd met de artikelen 9, eerste lid, 13, eerste lid, 14, eerste lid, 26, eerste lid, of 31, eerste lid, en van het in strijd met de wet vervaardigen, transformeren, uitwisselen, verhuren of anderszins ter beschikking stellen, herstellen, beproeven of verhandelen van wapens of munitie een beroep of een gewoonte maakt.

    Wet wapens en munitie

    § 12. Strafbepalingen

    Artikel 56

    De in artikel 54 strafbaar gestelde feiten zijn overtredingen. De in artikel 55 strafbaar gestelde feiten zijn misdrijven.

  • rene

    Beste Alf,

    je schrijft een officiers dolk. Ik heb een boek waar zo`n dertigtal duitse dolken in staan dit zijn de normale gevechtmessen maar ook de sierdolken .

    sommige zijn zeldzaam andere zijn “veel” verkrijgbaar er is echter ook een handel in namaak dolken die bijna niet van echt zijn te onderscheiden.

    als je een beschrijving geeft of een eventueel een foto maild kan ik nakijken wat voor type dolk het is.

    groeten

    Renè

  • Sem

    Leuk dat je een wetboek kan overtypen, maar wat wil je hier mee zeggen?

    Sem.

  • john

    hoi alf

    is altijd moeilijk zulke dingen je kan inderdaad in een boek vergelijken welke het is

    maar dan heb je nog geen garantie of het een orginele is, vanwege de hoge prijzen die verzamelaars ervoor betalen worden ze heel veel nagemaakt.

    sucses ermee

  • fernando

    hallo alf,

    de waarde is moeilijk te zeggen zonder foto,maar als je mij een foto toe zend kan ik je zeker de waarde vertellen,en dat is direkt de prijs die ik er voor wil betalen.

    afhankelijk van de staat en wat voor dolk(luftwaffe wehrmacht sa ss enz.)ligt de prijs tussen de 175euro en 850 euro.

    ik hoor het wel van je,

    gr:fernando

  • len de cock

    geachte, ik heb een officiersdolk liggen die ik ooit is op de zolder bij men oma heb gevonden , ik zou graag de waarde hiervan weten , met vriendelijke groeten