interkerkelijk overleg

  • F.J.J. de Gooijer

    Zie bericht van Jelle van Essen van 18-03-2004

    Frans

  • F.J.J. de Gooijer

    Het INTERKERKELIJK OVERLEG heeft tijdens de hongerwinter (1944/45) duizenden kinderen uit de hongergebieden van West Nederland naar het Noorden gebracht. In Friesland, Groningen en Drenthe zijn ze gastvrij ontvangen. Honderden kinderen hebben daar hun leven en gezondheid aan te danken. Nooit lees ik hier iets over.

    Frans

    (geen Noorderling)

  • Dick van Reenen

    Naoberschap

    Dankzij de humanitaire hulp van de bevolking van onder meer de Noordelijke en Oostelijke provincies en de Zuid-Hollandse eilanden, die zich over evacués uit gebieden van krijgshandelingen, alsmede over etenhalers, onderduikers en kinderen uit de hongerende gebieden hebben bekommerd door ze voedsel te verstrekken of een warm thuis te bieden. Daardoor werd voorkomen dat bij de bevrijding veel meer dodelijke slachtoffers te betreuren zouden zijn dan de circa 72.000 ouderen en kinderen uit de economisch zwakke gezinnen die door honger, kou en epidemische vormen van besmettelijke ziektes in het laatste halfjaar van de oorlog zijn omgekomen.

    Het jaar 2005 was een mijlpaal in de geschiedenis waarop 60 jaar bevrijding werd herdacht. Als blijk van dank en waardering voor de genoemde humanitaire hulp, heeft er op zondag 20 februari 2005 een reünie/herdenkingsbijeenkomst plaatsgehad in sporthal De Marse te Ruinen (gemeente De Wolden). Daarvoor waren via de media mensen uitgenodigd die in de Hongerwinter als evacué, onderduiker, etenhaler of als kind naar de Noordelijke provincie zijn getrokken en daar door de (boeren)bevolking van voedsel zijn voorzien en/of een onderkomen hebben gevonden, waardoor de hongerdood hen bespaard is gebleven. Vooral de hulpverleners/weldoeners van weleer en/of hun nabestaande familie - waarmee heden ten dagen door velen nog contacten worden onder houden - waren hiervoor uitgenodigd. Zowel de landelijke en regionale schrijvende pers, alsmede Radio en Televisie (NOS) en SBS6 hebben hieraan veel aandacht besteed.

    Speciaal voor de realisering van dat doel is Stichting “3HOEK“ opgericht. De naam 3HOEK is afgeleid van: ”Herdenking Humanitaire Hulp, Opvang Etenhalers en Kinderen. Dankzij de spontage medewerking van de Gemeente De Wolden en de subsidie die in het kader van 60 jaar bevrijding door het ministerie van VWS voor dit evenement beschikbaar was gesteld, kon er een prachtige gedenkwaardige dag beleefd worden waarop door de circa 330 aanwezigen met genoegen terug wordt gezien.

    Hilversum, 22 januari 2007

    D. van Reenen, voorzitter Stichting 3HOEK

    Tel/fax 035-6241748

    Omtrent de daadwerkelijke oorzaak en de nasleep van de Hongerwinter, als wel de individuele verhalen van slachtoffers, is nog veel te vertellen en kan het laatste woord ook niet gezegd zijn.