De verzetsman Gerrit Kleinveld is dinsdag in Doorn overleden. Dat staat op de site van Kamp Amersfoort.
Kleinveld, op 13 maart 1915 geboren in Woudenberg, waarschuwde al voor de Duitse inval tegen de nazi's. Tijdens de bezetting ging hij in het verzet: persoonsbewijzen vervalsen en kraken zetten om aan bonnen en geld te komen.
In december 1942 werd Kleinveld opgepakt en belandde hij als ‘zware terrorist’ in de zogenoemde bunkercellen van het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Hij bleef onverzettelijk en wist te ontsnappen, hetgeen in de jaren negentig werd verfilmd in De Bunker, met Thom Hoffman in de rol van Kleinveld. Regie en script waren van Gerard Soetman. Andere acteurs die meewerkten waren Huub van der Lubbe, Dolf de Vries, Geert Lageveen en Cas Enklaar.
De ontsnapping was ook spectaculair genoeg: Kleinveld schuurde eerst wekenlang met zijn ene handboei over de grond van zijn cel in ‘Dunkelhaft’, zodat uiteindelijk de veer sprong. Toen wrikte hij met eindeloos geduld, met een lepel, het luik van het venster los. Daarna ontdeed hij zich dankzij langdurige inspanningen van zijn tweede handboei. Nadat dit gelukt was, wurmde hij zich naakt door het gat dat hij naar buiten had weten te maken. Buiten kleedde hij zich aan, om zich daarop met behulp van plankjes door twee prikkeldraad versperringen naar de vrijheid te spoeden.
Na zijn ontsnapping zette hij het verzetswerk voort. Na de oorlog kwam hij bij de POD (Politieke Opsporings Dienst), de latere PRA (Politiek Recherche Afdeling). Kampbeulen en landverraders werden zoveel mogelijk opgespoord en berecht.
In 2005 verscheen een krantenartikel waarin Gerrit Kleinveld verklaarde te hebben gehoord dat Jan Campert in de oorlog in Kamp Neuengamme was omgebracht door medegevangenen, omdat hij mensen aan de de Duitsers zou hebben verraden. Een helder bewijs kwam er nooit.
Gerrit Kleinveld is 91 jaar geworden.
—
bron: Volkskrant