Schrijvers en professoren protesteren
tegen naziherdenking in Vorden
VORDEN, 26-06-2013 - Een groep schrijvers, wetenschappers en geïnteresseerden in de Tweede Wereldoorlog, maakt ernstig bezwaar tegen de herdenking van nazisoldaten uit de oorlog op 4 mei 2013 in Vorden, tegelijk met hun slachtoffers. Dat hebben zij de gemeente Bronckhorst laten weten.
Onder hen o.m. Zoni Weisz (foto links), bestuurslid van het Auschwitz Comité, die als enige van zijn Sinti-familie de oorlog overleefde. Toevallig logeerde hij in Vorden toen zijn familie gearresteerd werd maar kon van daaruit ontsnappen.
Onder meer de schrijvers Nelleke Noordervliet, Tomas Ross, verder professor Meindert Fennema, opperrabbijn Binyomin Jacobs en oorlogsverslaggever Arnold Karskens (foto linksonder) ondersteunen dit protest.
De groep vindt dat de gemeente als overheid geen enkele medewerking aan een naziherdenking moet verlenen. Herdenken van Duitse soldaten kan volgens de groep op andere dagen. De ondertekenaren roepen iedereen op, niet deel te nemen aan het herdenken van daders in Vorden op 4 mei 2013.
Met tevredenheid hebben leden van de groep vastgesteld dat ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei sinds deze week nadrukkelijk adviseert op 4 mei alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken, zoals directeur Nine Nooter van het comité dinsdag uitsprak op Radio 1 tegen de EO.
De betrokken graven worden vaak als ‘Duitse graven’ aangeduid, maar zij hebben niets met het Duitsland van Bach, Mozart, Mendelssohn, Goethe of Brecht te maken. Het zijn nazigraven van soldaten die nog altijd getooid zijn met hakenkruisen.
Vorig jaar hebben na de eerste herdenking bij de nazigraven in Vorden diverse schrijvers en publicisten zich ook al individueel tegen deze herdenking uitgesproken. De rechter verbood deelname van de gemeente, maar dat stond het gerechtshof later weer toe.Sindsdien is er voortdurende onrust rond deze herdenking.
Zelden is er zo uitgebreid bezwaar tegen een herdenking geweest als tegen die van nazigraven in Vorden in 2013. De Duitse ambassadeur is uitgenodigd een verklaring van afkeuring van de naziherdenking te zenden.
De ondertekenaren zijn:
Martine Letterie (foto rechts) ,
schrijfster, voorzitster van de Stichting Vriendenkring Neuengamme, Vorden
Nausicaa Marbe,
columniste, De Volkskrant, Amsterdam
Nelleke Noordervliet (foto rechtsonder),
schijfster, historica, Amsterdam
Binyomin Jacobs,
opperrabbijn NIK, Amersfoort
Zoni Weisz,
Sinti-overlevende, bestuurslid Auschwitz-Comité, Uden
Arnold Karskens,
oorlogsverslaggever, Brussel
Rob van Olm,
schrijver, Rotterdam
Louis van Overbeek,
publicist, Zutphen
Tomas Ross,
schrijver, Den Haag
prof dr Meindert Fennema,
Universiteit van Amsterdam
prof dr Sjoerd Karsten,
Universiteit van Amsterdam
prof dr Herman Loonstein,
advocaat, Amsterdam
prof em.dr Dick Pels,
Brunel University Londen, Rijskuniversiteit Groningen, Groningen
Arthur Graaff,
hoofdredacteur, Bussum
In de afgelopen maanden hebben verder vrijwel alle organisaties op het gebied van de Tweede Wereldoorlog zich uitgesproken tegen het herdenken of anderzins gedenken van nazigraven op 4 mei. Daaronder
het Nederlands Auschwitz Comité, Amsterdam
het Simon Wiesenthal Center, Los Angeles
het Centraal Joods Overleg, Den Haag
de oud-verzetsmensen en oorlogsslachtoffers verenigd in het COVVS, Haarlem
de antifascisten van het AFVN/BvA, Hedel
uitgeverij FP Media, uitgever van de oorlogssite Nieuws-wo2, Bussum
de sticthing Nationaal Comité 4 en 5 mei, Amsterdam.
Joodse herdenking op 3 mei in Vorden
Op vrijdag 3 mei 2013, vindt om 13.30 een herdenking plaats van de 13 Joodse nazislachtoffers uit Vorden op de oude Joodse begraafplaats, Binckhorsterweg hoek Kamphuisweg, Vorden.
De vrijdag is gekozen om het aan orthodox Joodse mensen mogelijk te maken ook deel te nemen - zij reizen niet op sjabbat. Iedereen die niet meedoet aan de naziherdenking op 4 mei, is welkom om door het bijwonen van deze bijeenkomst louter de slachtoffers van de nazi's te herdenken.
Deze herdenking is opgenomen in de online database van herdenkingen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei te Amsterdam. Mannen wordt aangeraden op de Joodse begraafplaats een hoofddeksel te dragen. Op Joodse begraafplaatsen worden geen bloemen of kransen gelegd.
Prof Loonstein zal een korte toespraak houden. Hoofdredacteur Arthur Graaff zal er een boodschap van opperrabijn Binyomin Jacobs voorlezen. De rabbijn neem op hetzelfde moment deel aan een herdenking in kamp Amersfoort. Indien er tien Joodse mannen zijn, zal er het kaddisj voor de Joodse doden gezegd worden.