EDE - Het Platform Militaire Historie Ede organiseert zaterdag 19 oktober 2013 een battlefieldtour langs de route van de uiterst gedurfde Pegasus operatie. Via deze route ontsnapte in oktober 1944 een groep van 120 Britse militairen (achtergebleven in bezet gebied na de verloren Slag om Arnhem) en een aantal Nederlandse verzetslieden in één nacht dwars door de Duitse linies naar bevrijd gebied. Deskundige gidsen geven uitleg bij de verschillende locaties en maken duidelijk hoe het Edese verzet in nauwe samenwerking met de Britse militairen deze ontsnapping hebben voorbereid en uitgevoerd.

Start is om 13:00 uur bij het Militair Historisch Informatiepunt op het voormalige kazerneterrein in Ede. Voor vervoer tussen de locaties wordt gebruik gemaakt van historische voertuigen. Voor een eenvoudige warme maaltijd wordt gezorgd. Een klein deel van de route zal te voet worden afgelegd; deelnemers die slecht ter been zijn kunnen echter de gehele route meerijden. De kosten voor deelname zijn € 35,- per persoon. Het geheel levert een leerzame, onvergetelijke ervaring op.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website van het Platform MHE: Platform Militaire Historie Ede , waar ook meer informatie te vinden is over allerlei facetten van de rijke militaire historie van Ede.